Návod na správny výpočet počtu tepelnoizolačných hmoždiniek pre úspešnú izoláciu


Hmoždinky sú dôležitým prvkom tepelnoizolačných prác. Ak chcete dosiahnuť účinnú tepelnú izoláciu, je dôležité poznať správny počet tepelnoizolačných možností potrebných na montáž. V nasledujúcom texte vám poskytneme informácie, ktoré vám pomôžu presne odhadnúť počet potrebných na izoláciu.   Hmoždinky a ich význam v upevnení tepelnej izolácie fasád Hmoždinky predstavujú kľúčový prvok v upevnení fasádnej tepelnej […]

Hmoždinky sú dôležitým prvkom tepelnoizolačných prác. Ak chcete dosiahnuť účinnú tepelnú izoláciu, je dôležité poznať správny počet tepelnoizolačných možností potrebných na montáž.
V nasledujúcom texte vám poskytneme informácie, ktoré vám pomôžu presne odhadnúť počet potrebných na izoláciu.

 

Hmoždinky a ich význam v upevnení tepelnej izolácie fasád
Hmoždinky predstavujú kľúčový prvok v upevnení fasádnej tepelnej izolácie. Hmoždinka umožňuje bezpečné upevnenie skrutky do krehkých materiálov. Hrúbka a hĺbka upevnenia izolačného materiálu, ktorý zvyčajne zahŕňa EPS polystyrén alebo minerálnu vlnu, sú rozhodujúce faktory pri výbere vhodnej tepelnoizolačnej hmoždinky, ktorá súčasne určuje dlhodobú spoľahlivosť a bezpečnosť upevnenia.

 

Úloha hmoždiniek v procese izolácie
Pri procese izolácie stien pomocou zatepľovacích systémov je dôležité, aby sme nezanedbávali úlohu hmoždinky. Tieto malé zariadenia zohrávajú kľúčovú bezpečnostnú úlohu a je preto dôležité vybrať také, ktoré sú vhodné pre daný typ konštrukcie a fasády.

V prípade použitia systému s doskami z polystyrénu alebo minerálnej vlny je vhodný iný typ hmoždinky. Okrem toho je dôležitá aj vhodná veľkosť, aby sa zhodovala s priemerom vrtáku, a určila počet potrebných kusov na meter štvorcový.

Koľko hmoždiniek je potrebných na izoláciu?
Určenie presného množstva hmoždiniek potrebných na zateplenie je zložitý proces, ktorý závisí od viacerých faktorov. Okrem výšky stavby a nosnosti izolačného materiálu, treba brať do úvahy aj miestne predpisy a vonkajšie podmienky, ako napríklad počasie a zaťaženie vetrom. Všeobecne platí, že čím vyššia je budova, tým väčší počet hmoždiniek bude potrebný na meter štvorcový.

Odporúčaný počet sa zvyčajne pohybuje medzi 6 až 14 kusov na meter štvorcový, resp. ak si nie je istý správnym množstvom potrebných hmoždiniek, požiadajte o pomoc odborníka!

 

Typy hmoždiniek
Existuje niekoľko hmoždinok na trhu, ktoré sú určené na upevnenie typov tepelnoizolačných dosiek vyrobených z EPS polystyrénu alebo minerálnej vlny. Hmoždinky majú zvyčajne priemer 10 mm a ich dĺžka sa môže líšiť od 70 do 260 mm. Presný popis jednotlivých typov hmoždiniek a odporúčané množstvo materiálu získate priamo od predajcu alebo iného odborníka v oblasti izolácií.

 

Ako zistiť, či sme správne namontovali hmoždinky?
Správne namontované hmoždinky by mali mať stabilnú inštaláciu, ktorá zabezpečí spoľahlivú izoláciu. Existuje niekoľko spôsobov, ako overiť, či sme odviedli dobrú prácu. Jedným zo spôsobov je skúška, ktorá spočíva v tom, že s námahou ťahom sa môžeme pokúsiť vytiahnuť hmoždinku zo steny.

Ďalší spôsob môže byť vizuálne overenie, či je hmoždinka riadne zakotvená a nevyčnieva z izolácie. Dôležité je tiež držať všetky miestne predpisy a použiť služby odborníka, ak nie si istí správnym postupom alebo výberom materiálu.

Montáž a nákup hmoždiniek
Hmoždinky môžu byť umiestnené až keď lepidlo už stuhlo. Dosky by nemali siahať viac ako do vonkajšej roviny tepelnoizolačných dosiek a nemali by klesať viac ako 1,5 milimetra. Kontrolujeme aj správne uchytenie tepelnoizolačných hmoždiniek. Ak sú niektoré zástrčky chybné, odstráňte ich. A vo vhodnej vzdialenosti na jej miesto položte ďalšiu. Väčšie medzery vyplňte potrebnými izolačnými materiálmi.

 

Chcete byť istí, že používate správnu hmoždinku tam, kde ju zrovna potrebujete? Nechajte si inšpirovať sortimentom hmoždiniek od Masterplast a zabezpečte si kvalitné hmoždinky už teraz. Objavte širokú ponuku hmoždiniek od Masterplast!


Súvisiace produkty