Sklená vlna, člen skupiny minerálnych vĺn, je vynikajúci tepelný a akustický izolačný materiál, ktorý sa často používa v stavebníctve.

Jej surovinami sú sklenený šrot, ktorý je často vedľajším produktom tovární na výrobu tabulového skla a kremenný piesok, jedna z najviac obnoviteľných surovín na zemi.

 

Vlákna vyrobené z týchto surovín sú mimoriadne tenké a dlhé, čo sklenej vlne dodáva vysokú flexibilitu. Táto vlastnosť nielenže zlepšuje jednoduchosť spracovania a schopnosť vyplniť priestor, ale vďaka nej sú vynikajúce aj parametre zvukovej izolácie. Okrem toho tenkosť vlákien zlepšuje tepelnoizolačnú schopnosť, pretože čím sú vlákna tenšie, tým viac znižujú tepelnú vodivosť.

 

 

Ďalšou výhodou sklenej vlny sú jej protipožiarne vlastnosti, keďže jej hlavná surovina, sklo, sa pri vysokých teplotách nezapaľuje, čím poskytuje vynikajúcu protipožiarnu ochranu.

 

Obľúbenosť výrobku ovplyvňuje niekoľko faktorov:

 

  • Jej cenová dostupnosť.
  • Je to jeden z najpoužívanejších izolačných materiálov na svete.
  • Jeho jednoduché použitie a inštalácia z neho robia jedno z užívateľsky najprívetivejších riešení.
  • Jeho dlhá životnosť zaručuje, že zostáva dlhodobo spoľahlivý.

 

Sklená vlna je preto univerzálnym, nákladovo efektívnym a ekologickým riešením, ktoré je ideálne na tepelnú a zvukovú izoláciu nových aj existujúcich budov.