Geotextílie sú nepostrádateľným materiálom pre vytvorenie trvalo udržiavanej a usporiadanej záhrady. Nie je prekvapením, že jeho použitie sa stáva čoraz bežnejším riešením na profesionálne aj súkromné účely. V článku sú uvedené najdôležitejšie vlastnosti geotextílií, ich oblasť aplikácie a výhody ich použitia.

Čo je to vlastne geotextília?

Je to látka, ktorá je v priamom kontakte s podzemnou vodou alebo pôdou. Je to prakticky veľmi zvláštny materiál podobný flísu, ktorý je schopný vykonávať svoju funkciu hlavne vďaka svojej štruktúre a materiálu.

 

Jeho aplikáciou môžeme efektívne oddeliť jednotlivé vrstvy pôdy. Jeho použitie má navyše veľa pridaných hodnôt, čo geotextíliu robí všestrannou.

 

Použitie geotextílií

Kde sa zvyčajne používa geotextília?

V záhradách a záhradných priestoroch sa môžu geotextílie použiť na zabránenie rastu burín okolo záhradných chodníkov,  záhradných odpočívadiel a záhradných pecí. Rovnako efektívne zabráni výskytu buriny v záhradných jazierkach.

 

Geotextílie môžu byť skvelé na ochranu rastlín a proti mnohým druhom hlodavcov. Ale filtrácia dažďovej vody môže tiež zvýrazniť štrukturálne výhody materiálu.

 

Bežnou praxou je použitie geotextílií na spevnenie stien proti zrúteniu a na efektívnejšie zadržiavanie vody počas výstavby vodných nádrží. Materiál je možné použiť aj na prekrytie fóliovníkov.

 

Geotextília chráni naše rastliny pred poveternostnými vplyvmi, poskytuje ochranu pred UV lúčmi a zároveň vynikajúco využíva svoju priepustnosť svetla a vzduchu.

 

Aké sú výhody používania geotextílií?

Z uvedených oblastí použitia nám je jasné, že použitím geotextílií získame veľa výhod. Najčastejšie sa používa proti burine na ochranu rastlín a na udržanie estetickej záhrady.

 

Geotextílie sú vynikajúce aj na oddeľovanie jednotlivých vrstiev pôdy, čím zaručujú dlhú životnosť rastlín, alebo bezchybný vzhľad našej zámkovej dlažby. Okrem toho sa geotextília  používa kvôli mnohým výhodám: filtruje, izoluje, potláča burinu.

 

Používanie geotextílií možno preto považovať za istý druh investície. Je to investícia s pozitívnym výnosom, ktorá nám s veľkou šancou udrží našu záhradu dlhé roky pútavú a bez buriny.

 

Ako používať geotextíliu?

Na odbornú a presnú aplikáciu geotextílií nie je potrebný žiadny špecialista, túto úlohu môže zvládnuť prakticky každý. Ide o celkom jednoduchú a ľahko zvládnuteľnú prácu ktorú môžu bez problémov vykonať všetci, ktorí aspoň zriedka pracujú v záhrade.

 

Umiestniť geotextílu môžeme pred alebo dokonca aj po vysadení rastlín. Prirodzene prvá možnosť ponúka ľahšiu alternatívu, ale druhá možnosť je tiež realizovateľná. Pri položení geotextílie nastriháme na geotextíliu pomocou nožníc tvar X, aby sa rastliny nedostali pod geotextíliu.

 

Aké aspekty nám pomôžu pri výbere druhu a určení množstva koľko spotrebujeme?

Možno nám v hlave vznikla otázka, akú geotextíliu si mám kúpiť? Nemožno samozrejme zanedbať ani otázku ohľadne množstva geotextílie potrebnej pre naše práce v závislosti od oblasti použitia. Pokiaľ ide o rozmer a typ, je vhodné prispôsobiť sa rozmerovo ploche a štruktúre oblasti použitia.

 

Pre istotu si obstarajme o 10 alebo 20 percent viac, ako sú vypočítané štvorce, aby sme materiálu mali určite dosť, ale aby nám nezostalo veľa prebytku.


Súvisiace produkty