Najdôležitejšou vlastnosťou EPS, t.j. expandovaného polystyrénu je, že ide o mimoriadne dobrý tepelný izolátor.

Táto schopnosť je spôsobená vzduchom v uzavretých komôrkach. Uzatvorený vzduch ani s odstupom času neopúšťa priestor, takže dlhodobo spoľahlivo vykonáva svoju funkciu tepelnej izolácie.

Pozrime sa bližšie na to, kde EPS dosky použijeme

Pri inštalácii sa uistite, že priestor, na ktorý sa má použiť je vodotesný. Inštalácia nie je vhodná na sokel alebo do podlahy. Mal by byť kladený na tehlové, železobetónové alebo kamenné steny, ale je potrebné dbať na ich ochranu pred vlhkosťou.

Kladieme dôraz na správnu inštaláciu

Pri správnej inštalácii sa tepelno-izolačný účinok penovej polystyrénovej dosky v priebehu času nemení. Pena nehnije. Dlhodobé UV žiarenie však spôsobí, že povrch materiálu zožltne a stane sa krehkým, prašným. Podmienkou dlhej životnosti je, aby bol materiál je vždy dobre zakrytý.

Nie je vhodný na všetky steny

Za žiadnych okolností by ste nemali používať EPS na murivo alebo na drevené murivo, pretože vlhký vzduch z domu rýchlejšie preniká do izolácie, z ktorej následne pomalšie uniká. V dôsledku toho bude izolácia vlhká, takže sa tepelný odpor izolačného materiálu výrazne zníži a stena sa môže navlhčiť.

Stará stena musí byť zateplená

V minulosti, keď bola ešte energia lacnejšia, boli na trhu dostupné materiály používané na murovanie omnoho lacnejšie. Disponovali oveľa slabšími tepelno-izolačnými vlastnosťami. Staršie budovy z tehál B30 vyžadujú oveľa výkonnejšiu tepelnú izoláciu. Aj v súčasnosti je dôležitou otázkou pri výbere nového domu, aký materiál zvolíme pre naše steny. Vo všeobecnosti je hospodárnejšou metódou pokrytie stenových štruktúr  z materiálu so slabšou tepelnou izoláciou a  následné pokrytie hrubšími EPS  doskami.

Je lepšie ak je hrubšia

Čím hrubšie je izolácia nášho domu, tým viac môžeme ušetriť na účtoch za vykurovanie a elektrinu. Pri výpočte majte na pamäti, že ak zvolíte najtenšiu možnú izoláciu, stačiť to neskôr nebude. Keď ju nahradíme hrubšou izoláciou, musíme zaplatiť aj za druhé zabudovanie.

Nemusíte to však prehnať a steny nekonečne zhrubšovať. Steny vyrobené z rôznych materiálov vyžadujú izoláciu v rôznych hrúbkach. Každý typ steny má samozrejme iné nároky na minimálnu hrúbku tepelnej izolácie, s ktorým už dosiahneme účinok zníženia spontánneho  pohybu vzduchu vo vnútornom priestore.

Dobrý odborník vie, pri akej hrúbke izolácie už môžeme dosiahnuť minimálny účinok a pri akej hrúbke sa môžeme priblížiť k spotrebe energie pasívnych domov. Je na nás a na našich finančných zdrojoch, aby sme sa rozhodli na základe našich možností.

Veľa záleží na skúsenostiach realizátora

Počas tepelnej izolácie sa musí minimalizovať tvorba tepelných mostov a ich škodlivých účinkov. Nie je jedno, či pri spoji fasádnej steny a sokla a spoji fasády a stropnej konštrukcie sa škodlivé účinky tepelných mostov znižujú alebo nie. Pleseň sa vytvára v dôsledku vzniku tepelných mostov.

Tepelná izolácia bude hospodárna, ak EPS dosky zvolíme v dobrom pomere k materiálu a k hrúbke steny.


Súvisiace produkty