Aké sú nevýhody izolácie s minerálnou vlnou a EPS zo zdravotného hľadiska?


Peniaze určite nikto z nás nechce vyhadzovať z okna. To sa však deje, ak tepelná izolácia Vášho domu nie je adekvátna. Je pravda, že tepelno-izolačný materiál má škodlivé účinky na naše zdravie? V článku nižšie poskytneme odpoveď práve na túto otázku.

Čo je dôležité vedieť o tepelnej izolácii EPS

Stabilizované tepelno – izolačné dosky z penového polystyrénu, známe aj pod skratkou EPS, sú veľmi obľúbený izolačný materiál. Môže byť tento materiál naozaj zdraviu škodlivý? Zoberme si to „pekne po lopate,“ ako sa hovorí.

 

Ak vychádzame z toho, že pri manipulácii s týmto materiálom nie sú potrebné ochranné pomôcky, tento fakt nám čo – to napovie. EPS neobsahuje zdraviu škodlivé látky.

 

Preskúmajme teraz fakt, ako sa vyrábajú EPS guličky a čo to vlastne EPS guličky sú. Základom tepelnej izolácie sú tesne k sebe priliehajúce guličky, kde je ako materiál použitý polymerizovaný styrén a penidlo spolu s prísadou, ktorá spomaľuje horenie. Tento „mix“ spôsobí, že malé guličky počas svojej výroby zmäknú a zväčšia svoj objem. Proste sa nafúknu až o desaťnásobok.

 

V dôsledku toho sa vo vnútri guličiek vytvoria malé duté priestory a ich vrchná vrstva stvrdne. Rozdiel v tlaku pri výrobnom procese spôsobí, že vnútro tohto prázdneho priestoru sa naplní vzduchom. To je dôvod, prečo až 98% izolácie tvorí vzduch. Proces pracovníci opakujú, až kým sa guličky sformujú do akéhosi kompaktného bloku, ktorý sa následne rozreže na dosky.

 

Je EPS zdraviu škodlivá? Pozrime sa na chemické zloženie tepelnej izolácie EPS

Čo obsahuje izolácia EPS, ak sa na ňu pozrieme z chemického hľadiska?  Aj v tomto prípade vás môžeme ubezpečiť, že neobsahuje nič zdraviu škodlivé, ale.. poďme si to dokázať.

 

Styrén je látka, ktorá sa voľne vyskytuje aj v prírode. Okrem iného ju nájdete aj napríklad v káve, pive či dokonca aj v jahodách. Ďalšia látka – pentán, je prírodná látka. Tá sa používa iba pri výrobe, hotový výrobok pentán už neobsahuje. Tiež nie je pravda, že HBCD (spomalovač horenia) sa vplyvom tepla vyparuje a uvoľní. Dokazuje to skutočnosť, že osoby pracujúce s týmto materiálom nemusia nosiť osobné ochranné pomôcky. Mimochodom v modernejších izoláciách sa HBCD už dlhší čas nepoužíva ako spomaľovač horenia.

 

Z doposiaľ uvedeného vyplýva, že aj keby sa z dosiek ESP uvoľnila či vyparila nejaká zdraviu škodlivá látka, táto by sa do obytného priestoru musela dostať cez komplikovaný systém, alebo cez steny, čo je v skutočnosti fyzikálne nemožné.

 

Všetko, čo by ste mali vedieť o tepelnej izolácií z minerálnej vlny

Tábor vláknitých tepelnoizolačných materiálov posilňuje minerálna vlna. Minerálna vlna sa skladá z minerálnych vlákien, na výrobu ktorých sa taví čadič a vápenec. A z toho sa potom fúkajú tenké vlákna. Tieto sa následne lisovaním sformujú do dosiek. Ako spojovacia hmota sa používa fenol-formaldehydová živica. Práve za ňu môže minerálna vlna vďačiť za svoju pomerne veľkú váhu, hmotnosť.

 

Kvôli výrobnému procesu minerálnej vlny sa nie je možné vyhnúť používaniu osobných ochranných pomôcok, pretože drobné sklenené vlákna by sa mohli prilepiť na hrdlo, alebo sa dokonca dostať do pľúc. Tieto vlákna môžu spôsobiť menšie jazvy, ale rovnako môžu spôsobiť aj dlhodobé škodlivé následky. Môžu dráždiť sliznicu, pokožku a samozrejme dýchacie cesty.

 

Spojovacia hmota predstavuje veľké riziko

Možno by ste to nepredpokladali, ale fenol-formaldehydová živica predstavuje väčšie riziko ako sklenené vlákna. Tento materiál funguje ako spojivo tepelnej izolácie a obe jeho zložky sú preukázateľne zdraviu škodlivé. V USA a Kanade už používanie tejto látky zakázali, v Maďarsku ani na Slovensku zatiaľ nie.

 

Fenol-formaldehydová živica je pre svoje ohňovzdorné schopnosti veľmi obľúbená, hoci sa pod vplyvom prípadného požiaru zo spojovacej látky uvoľňuje kyanid. Ide o známu toxickú látku, preto sa jej použitie oplatí viackrát zvážiť.  V prvom rade však treba urobiť všetko pre to, aby ste zabránili vzniku požiaru.

 

Treba mať na pamäti, že používanie ochranných prostriedkov pokrývajúcich celé telo je povinné nielen pri stavbe, ale aj pri búraní domu. Keď materiál zostarne a budeme nútení ho vymeniť, treba sa presvedčiť, že špecialista, ktorý u vás pracuje, je na túto prácu úplne bezpečne oblečený.

 

 

Záverom jednoznačne odporúčame, aby ste sa pred výberom tepelno-izolačného materiálu poradili priamo s odborníkom. Masterplast.sk je jedným z nich. Skontrolujte certifikáty, oboznámte sa aké zložky obsahuje dodaný materiál a v žiadnom prípade nenakupujte EPS či minerálnu vlnu z pochybných zdrojov.