Masterplast spúšťa výrobu sklenej vlny s poľskou spoločnosťou


Spoločnosť Masterplast realizuje investíciu do výroby sklenej vlny v meste Szerenc spolu s poľskou spoločnosťou.

Spoločnosť Masterplast v októbri 2022 získala cez burzu kapitál v hodnote 9,2 miliardy HUF s cieľom použiť čerstvé finančné prostriedky predovšetkým na financovanie rozvoja výroby sklenej vlny.

 

V januári tohto roka spoločnosť oznámila, že podpísala kúpno-predajnú zmluvu o kúpe 100-percentného podielu v spoločnosti Pimco Ltd.

Spoločnosť Pimco má pripravený priemyselný areál s rozlohou 4,3 hektára na výstavbu továrne v Szerencs-i a investičný projekt na výrobu sklenej vlny v hodnote 14,1 miliardy HUF, ktorý je v pokročilom štádiu prípravy. Na realizáciu poskytuje Národná investičná agentúra HIPA 40-percentnú nenávratnú štátnu pomoc vo výške 5,645 miliardy HUF.

 

Podľa najnovšej správy z dnešného rána, spoločnosť Masterplast informovala trh, že spolu s poľskou spoločnosťou Selena, kótovanou na burze, realizuje investíciu do výroby sklenej vlny.

Signatári organizujú spoločnú prácu v spoločnosti Pimco, ktorá bude vlastnená v pomere 50-50 %, pričom Masterplast bude praktizovať manažérske práva v prevádzkovej fáze.

 

Spoločnosť Selena navyšuje o 10 miliónov EUR (3,7 miliardy HUF podľa aktuálneho kurzu) základné imanie svojej projektovej spoločnosti na výrobu sklenej vlny. Investícia do výroby s plánovanou ročnou kapacitou 19 000 ton a hodnotou ~47,5 mil. eur (~17,6 mld. HUF) bude realizovaná v meste Szerencs. Výroba by sa pravdepodobne mala začať v prvej polovici roka 2025.

 

Aj napriek včerajšiemu nárastu o 2,9 % je cena akcií spoločnosti Masterplast v tomto roku stále v 35 % -nom poklese.