EPS, t.j. polystyrén, nikdy nestratí svoju popularitu, pretože je najlepším izolačným materiálom v stavebníctve vďaka pomere ceny a efektívnosti, ako aj ľahkému použitiu.

Ďalšou výhodou je, že ide o veľmi odolný materiál, ktorý je takmer nehorľavý. Aby sa však udržala jeho maximálna účinnosť, je nevyhnutné, aby bol  aj samotný polystyrén správne izolovaný. Inak môžu dažde alebo dlhodobé priame UV žiarenie vážne poškodiť izolačné vlastnosti polystyrénu.

 

Trvanlivá priľnavosť – kvalitné lepidlo

Aby sa dosiahla plná účinnosť izolácie, je dôležité, aby bola konštrukcia správne pripevnená k stene. Výber správneho spojovacieho prvku je nevyhnutný na udržanie stabilnej a dlhotrvajúcej izolácie. Ideálnou voľbou je Thermomaster Fix Premium, ktorý môžeme profesionálne naniesť na polystyrénové dosky metódou „full“ alebo „edge-point“.

 

Rôzne techniky lepenia

Metóda „úplného“ lepenia je bezchybným riešením pre dokonalé spojenie jednotlivých polystyrénových dosiek. Podstatou je, že jedna strana polystyrénovej dosky musí byť natretá lepidlom na celej ploche.

 

Podstatou lepenia „edge-point“ je, že polystyrénové dosky z jednej strany pozdĺž okrajov natrieme lepidlom. Potom úmerne, do stredu polystyrénovej dosky v dvoch radoch a v troch kopčekoch nanesieme lepidlo. Pri metóde „edge-point“ je potrebné dbať na to, aby bolo 40% EPS dosky pokryté lepidlom.

 

Dôležitá je dobrá priľnavosť

Podstatou druhej techniky je skôr tá, že nám napovedá, na čo treba dbať pri správnom nanášaní lepidla. Totiž, ak by sa na polystyrénovú dosku umiestnili iba kopčeky lepidla a okraj by sa nemazal, aj pri správnom pripevnení polystyrénových dosiek k stene by vzduch v izolácii stále voľne cirkuloval.

 

Môže to mať niekoľko negatívnych dôsledkov. Studený vzduch môže okrem iného spôsobiť kondenzáciu medzi izoláciou a stenou. Je ale možné aj to, že v dôsledku tepelného posunu sa v zime kvôli zmenšovaniu dosky posunú popri rohoch, a v lete vďaka expanzii  „naboptnajú“. Tento jav nazývame ako „matracový efekt“.

 

Pri výsledku nie je dôležitá len priľnavosť

Okrem vyššie uvedeného je potrebné dbať na správnu inštaláciu izolačných dosiek. Prvým krokom pri izolácii je vždy vyznačenie vodorovnej a zvislej čiary. Označenie vodorovnej čiary je možné určiť umiestnením štartovacej lišty, ktorá by mala byť pripevnená približne v každých 30tich centimetroch.

 

Pri lepení by sa nemalo prehliadnuť, aby polystyrénové dosky boli zatlačené k sebe väzbou. Ich hrany by sa však nemali namazať

s lepidlom, pretože pri takejto inštalácii môžu vzniknúť tepelné mosty. Lepidlo, ktoré je na nesprávnom mieste, sa musí vždy zotrieť. Dosky vždy umiestňujte zdola nahor a je dobré si pomôcť tak, že pripevnené izolačné dosky najskôr zaistíme brúsnou doskou a následne ich zatlačíme na stenu.

 

Na zmiešanie lepidla na báze cementu je potrebné najskôr naliať správne množstvo vody uvedené na obale. Potom postupne pridáme lepidlo, aby sa nám nevytvorili hrčky.

Vždy používajte celý obsah vreca, aby ste dosiahli správne priľnutie.


Súvisiace produkty