Polystyrén, tiež známy ako EPS je bežne používaný materiál na tepelnú izoláciu obytných, bytových a iných budov. V článku Vám predstavíme vlastnosti polystyrénu, výhody jeho použitia, ako aj najdôležitejšie aspekty pre návrh izolácie.

Fyzikálne vlastnosti polystyrénu

Polystyrén neabsorbuje vlhkosť, takže pri kontakte s vodou nestráca svoje tepelno-izolačné vlastnosti. Je dôležité vedieť, že neobsahuje látky škodlivé pre zdravie, t.j. nepredstavuje zdravotné riziko pre osoby ktorí sa zdržiavajú v budove izolovanej pomocou polystyrénu.

EPS je pomerne ľahký a má priaznivé mechanické vlastnosti, čo značne uľahčuje prácu profesionálov, ktorí s ním pracujú. Polystyrén je navyše samozhásavým materiálom, ktorý nerozširuje prípadný oheň. Aj keď je vynikajúci ako tepelný izolátor, je menej účinný z hľadiska zvukovo izolačných vlastností.

Kľúčovou otázkou je samozrejme to, že vymenované fyzikálne vlastnosti akú výhodu ponúkajú z hľadiska používateľa.

 

Výhody použitia polystyrénu na tepelnú izoláciu

Prvá a jedna z najdôležitejších výhod pramení z vynikajúcej tepelnej izolácie, pretože pomocou polystyrénu je možné v priestoroch v zime efektívne udržať teplý vzduch a v lete príjemne chladný vzduch. To všetko je možné dosiahnuť za veľmi výhodnú cenu v porovnaní s inými riešeniami v oblasti tepelnej izolácie.

Ako je uvedené vyššie, je to materiál s nízkou hmotnosťou, ktorý sa dá navyše ľahko tvarovať. Z toho priam vyplýva, že práca s polystyrénom nevyžaduje zvýšené nároky fyzickej energie. Okrem toho sa dá ľahko prepravovať a premiestňovať.

Okrem toho EPS nemá negatívny vplyv na ľudské zdravie, ani na životné prostredie. Zároveň je potrebné poznamenať, že pri polystyréne inštalovanom v hrubšej vrstve neuniká teplo a neprepúšťa vlhkosť. Aby sa zabránilo kondenzácii, je potrebné venovať pozornosť primeranej hrúbke, ako aj pravidelnému vetraniu v budove.

 

Na čo sa treba zamerať pri použití polystyrénovej izolácie?

Keďže v súčasnosti nie je jednoduché nájsť odborníka za rozumné peniaze a táto úloha sa dá zvládnuť, je možné inštaláciu polystyrénovej izolácie vykonať aj samostatne. Z tohoto hľadiska je potrebné poznamenať nasledovné.

Pred začatím práce je vhodné vykonať odprášenie povrchu. Je tiež dôležité, aby stena nebola vlhká a aby nepravidelnosti na povrchu neprekročili 5 až 7 milimetrov. V opačnom prípade izolácia nebude trvalá. Polystyrén sa môže inštalovať aj na betónové steny, masívne a duté tehly alebo omietky bez náterov. Lepidlo však musí byť zriedené a zmiešané v súlade s návodom na použitie.

Pri lepení by ste mali pruhy potiahnuť na okraj polystyrénovej dosky, potom by ste mali umiestniť šesť až osem bodov do stredu EPS dosky. Je vhodné umiestniť EPS dosky vodorovne, v obdĺžnikovom tvare, pekne vedľa seba. Pokiaľ je po lepení potrebné, po zaschnutí je vhodné doštičky zabrúsiť do roviny a inštalovať hmoždinky, t.j. upevniť polystyrénové dosky v rohoch.

 

Je lepšou voľbou polystyrén (EPS) alebo minerálna vlna pre tepelnú izoláciu?

Z hľadiska zákazníka je pomerne častou a bežnou otázkou, či je pri výbere izolácie lepšou voľbou polystyrén alebo minerálna vlna. Z tohto dôvodu považujeme za dôležité reagovať na túto tému v rámci nášho príspevku.

Ak vezmeme vlastnosti tepelnej izolácie ako základ, jazyk imaginárnej rovnováhy by sa naklonil v prospech minerálnej vlny. Zároveň však treba poznamenať, že rozdiel je iba 10 percentný. Inými slovami, rozdiel v účinnosti je pomerne minimálny, a môžeme ho ľahko kompenzovať pomocou mierne hrubšej polystyrénovej izolácie. Okrem toho je EPS možné získať za výhodnejšiu cenu, čo môže byť pre domácnosť dôležitým faktorom.

 

Čo je podlahový polystyrén a prečo môže byť užitočný?

Podlahová polystyrénová doska sa obvykle používa na tepelnú izoláciu stropov, podláh a povrchov určených na chôdzu. Rozoznať ho môžeme pomocou červeného pásu na polystyrénovej doske.

Použitie podlahového EPS odporúčame, pretože tak ani v smere podlahy, ani v smere stropu nemôže uniknúť teplý vzduch z bytu a zároveň nevnikne nepríjemný studený vzduch z vonkajšieho prostredia.